Bergsfolket, Bergshärskarens folk, Stenfolket – Jordens folkslag

Nivå 1

Vissa liknar stenblock, andra ser ut som Carniter gör mest medan några få, enligt sägnen är de skönaste varelserna som ett par ögon kan vila på. Teorierna om vad denna utseendeskillnad beror på går aningen isär.

Bilden som ges av bergsfolket är tudelad. Å ena sidan berättas det om en strikt, hierarkisk kultur bestånde av allt från stenmonster till vackra, statyliknande varelser. Å andra sidan om kringdrivande rövarband som härjar i skogarna. Oavsett vilket så är en sak i alla fall säker, bergfolket är inget man vill möta på slagfältet. Deras stridskonst är vida känd precis som deras slagtålighet och stridstaktiker. Vissa legender tyder till och med på att de skulle kunna vara odödliga.

Även bergsfolket är beryktade för sina fester men av helt andra anledningar än skogsfolket. De som har haft turen att beskåda och kanske till och med fått delta på någon av bergsfolkets baler har fått en upplevelse som de sent kommer glömma. Det sägs att inte ens Kung Karls egna baler kan mäta sig mot bergsfolkets, framför allt inte när det gäller elegans och stil och det är inget dåligt betyg.

Nivå 2
Bergsfolket - Smink och klädesexempel