Kempiska högtider

Det finns många högtider i Carn. De viktigaste följer nedan.

Vårfödseln: Vårfödseln firas natten till första dagen på våren (vårdagjämningen). Man firar genom att tända stora bål och dansa runt dem hela natten. Samtidigt grillar man Kyckling och äter ägg. Folk festar med det sista ölet man har kvar innan sommaren. Man dansar ända in på morgonen tills man faller omkull av utmattning. Många förlorar sin oskuld på en vårfödsel.

Sommarfesten: Den här högtiden är de älskades högtid. Många väljer att binda sig med äktenskaps band den här dagen. Man binder band i olika färger i sina kläder, flätar kransar av tygremsor och dansar. Man dricker här det sista cidern och äter den nya skörden som oftast har börjat komma upp. Som sagt så händer det att många binder äktenskapsband med varandra. Det innebär att man är förlovade till varandra och många barn föds sen fram emot vårfesten till.

Höstdöden: Nu firar man att skörden har kommit in och att det nu går ett nytt år till ända och dör. Folk dricker av det nya ölet och den nya cidern och folk är glada över att nu har man lagt en ny sommar bakom sig. Man tänder bål och dansa runt dem precis som på våren. Man dansar tills man stupar. Folk brukar däremot inte göra lika vilda fester på hösten.

Snöfest: Om det inte är snö på en snöfest så bådar det olycka för näst kommande år. Snöfesten börjar två dagar före det nya året och varar två dagar in på det nya året. Man slaktar en gris och dricker öl. Festen varar i fyra dagar, och man brukar tävla i de åtta Snöfestgrenarna: Kappspring, armbrytning, prickkastning, brottning, lovsång, historieberättande, sköndans och gåtgissning. Det är lika roligt varje år det snöar för de som tävlar bara halkar runt då. Man firar in det nya året och lättar upp den mörka årstiden.

Bryggarfest: Fest där man dricker den första satsen av årets skörd, både vin och mjöd.

Skördefest: Fest där man firar att skörden är intagen. Den fest som har godast mat, med mest variationer.

Såddarfest: Fest på våren när man är färdig med sådden.

Kemps dag: Firas av alla Kemptroende. Dagen då Kemp skall ha gett pelarna till Triton. Firas tredje vilodagen efter vårfödseln.